Anüite: Gündelik yaşamda insanların kavramın adını tam olarak bilerek ya da bilmeden yaptığı işler var. Bunlar arasında son dönemlerde sıkça duyulan ama işin içinde olmayanların ne olduğunu tam olarak bilmediği anüite denilen bir sözcük var.
Bu sözcüğün içeriği gündelik yaşamda aslında sürekli olarak herkesin yaptığı ödemelerdir. Türk Dil Kurumu tarafından yapılan açıklaması ise bir dizi ödeme biçiminde tanımlanır. Buna bir tür taksit taksit yapılan ödeme denilmesi de mümkündür. Ödeme aralıkları kişilere göre değişiklik gösterebilir. Lakin işin en temel püf noktası yapılan ödemelerin eşit aralıklar ile gerçekleşiyor olmasıdır. Ekonomi kategorimizdeki diğer makalelere göz atabilirsiniz.
Başlıklar
ToggleAnüiteler farklı biçimlerde sınıflandırılabilir.
Planlanan taksitlerinde ödeme günü geldiği halde ileri bir tarihte ödenmek zorunda kalınmışsa buna geciktirilmiş anüite, taksit adı verilir.
Örneğin bir ev satın aldınız, her ayın birinde taksit ödemeniz var ama siz 15’inde ödüyorsunuz, işte bu geciktirilmiş bir tür anüite olur.
ABD= A((1+i)n-1)/((1+i)n+gi) → Dönem sonu
ABD= (1+i)A((1+i)n-1)/((1+i)n+g*i) → Dönem başı
g harfi burada taksitlerdeki gecikme zamanı ya da erteleme zamanıdır.
Planlanan taksitlerin ivedi bir şekilde ödenmesine çabuklaştırılmış anüite denir. Siz bir ev aldınız, kredi ödemenizin ilk taksitini gününden önce yaparsanız buna çabuklaştırılmış bir çeşit anüite denir.
ABD= A((1+i)n-1)/((1+i)n-ci) → Dönem sonu
ABD= (1+i)A((1+i)n-1)/((1+i)n-c*i) → Dönem başı
Şimdi de anüite hesaplama noktasında bilgi vermek gerekir ise o noktada verilebilecek olan bilgiler şunlardır: Bir kerelik olan nakit akışın yerine, her devrede belli tutarda gerçekleşecek nakit akışlarının gelecekteki olacak değeri hesaplanabilir. Anüitelerin gelecekteki olacak değerlerinin hesaplanması sırasında , her bir tane anüitenin gelecekteki yani vade sonunda olan değeri bulunur. Sonrasında bu değerlerin toplamı alınıp gelecek değeri saptanır.
Anüite formülü, vadesi gelen anüitenin bugünkü değerine, efektif faiz oranına ve çeşitli dönemlere dayalı olarak anüite ödemesi ve anüite ödemesi değerlerinin belirlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle formül, adi bir anüitenin bugünkü değerine, etkin faiz oranına ve birkaç döneme göre hesaplanan adi bir anüiteye dayanmaktadır. Yıllık gelir formülleri:
Anüite = r * PVA Olağan / [1 – (1 + r) -n ]
Anüite = r * PVA Vadesi / [{1 – (1 + r) -n } * (1 + r)]
Bir anüitenin bugünkü değeri ve bir anüitenin gelecekteki değeri için anüite formülü, değeri hızlı ve kolay bir şekilde hesaplamada çok yardımcı olur. Gelecekteki değer ve şimdiki değer için Anüite Formülleri:
Bir anüitenin gelecekteki değeri, FV = P×((1+r) n −1) / r
Bir anüitenin bugünkü değeri, PV = P×(1−(1+r) – n ) / r
Formül, iki önemli hususa göre hesaplanır – Olağan Anüitenin Bugünkü Değeri ve Vadeli Anüitenin Bugünkü Değeri.
Anüite = r * PVA Olağan / [1 – (1 + r) -n ]
PVA Olağan = Olağan bir anüitenin mevcut değeri
r = Efektif faiz oranı
n = Dönem sayısı
Anüite = r * PVA Vadesi / [{1 – (1 + r) -n } * (1 + r)]
PVA Vadesi = Vadesi gelen yıllık gelirin mevcut değeri
r = Efektif faiz oranı
n = dönem sayısı
Gelecekteki değer ve şimdiki değer için Anüite Formülleri:
Bir anüitenin gelecekteki değeri, FV = P×((1+r) n −1) / r
Bir anüitenin bugünkü değeri, PV = P×(1−(1+r) – n ) / r
P = Her ödemenin değeri
olarak dönem başına faiz oranı Ondalık
n = Dönem sayısı
Örnek 1: Hasan, Her yıl %5 faiz oranıyla 5 yıl boyunca 1000 TL alıyordu. Bu anüitenin 5 yılın sonundaki gelecek değerini bulunuz? Anüite formülünü kullanarak hesaplayın.
Çözüm
gelecekteki değer
Verilen: r = 0,05, 5 yıl = 5 yıllık ödeme, yani n = 5 ve P = 1000 TL
FV = P×((1+r) n −1) / r
FV = 1000 × ((1+0,05) 5 −1) / 0,05
FV = 1000 × 55.256
FV = 5520,56 TL
Bu nedenle, 5 yılın sonunda yıllık gelirin gelecekteki değeri 5520,56 TL’dir.
Örnek 2: Anüitenin bugünkü değeri 20.000 TL ise. Aylık %0,5 faiz oranı varsayarak, 10 yıl boyunca her aydan sonraki her ödemenin değerini bulun. Anüite formülünü kullanarak hesaplayın.
Çözüm:
r = %0.5 = 0.005
n = 10 yıl x 12 ay = 120 ve PV = 20.000 TL
Mevcut değer için formülü kullanma
PV = P×(1−(1+r) – n ) / r
Veya, P = PV × ( r / (1−(1+r) −n ))
P = 20.000 TL × (0,005 / (1−(1.005) −120 ))
P = 20.000 TL × (0.005/ (1-0.54963))
P = 20.000 TL × 0.011…
P = 220 TL
Bu nedenle, her ödemenin değeri 220 TL’dir.
Örnek 3: Jane 20.000.000 TL değerinde bir piyango kazandı ve bir ödeme seçeneği olarak önümüzdeki 10 yıl boyunca her yılın sonunda bir yıllık ödeme yapmayı seçti. Piyasadaki sabit faiz oranı %5 ise, Jane’e yıllık ödeme olarak ödenecek tutarı belirleyin.
Çözüm:
PVA (sıradan) = 20.000.000 TL (her yılın sonunda ödenecek yıllık gelirden beri)
r = %5
n = 10 yıl
Anüite Formülünü kullanarak,
Anüite = r * PVA Olağan / [1 – (1 + r) -n ]
Gelir = %5 × 20000000 / [1 – (1 + 0.05) -10
Anüite = 2.564.102.56
Bu nedenle, Jane 2,564,102,56
Anüite formülü, vadesi gelen anüitenin bugünkü değerine, efektif faiz oranına ve çeşitli dönemlere dayalı olarak anüite ödemesi ve anüite ödemesi değerlerinin belirlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle formül, adi bir anüitenin bugünkü değerine, etkin faiz oranına ve birkaç döneme göre hesaplanan adi bir anüiteye dayanmaktadır.
Bu konuda temel örneklem teşkil edecek anüite soruları şunlardır:
4.Bir tasarruf sahibi olan kişi her sene yılbaşında olmak üzere ilk 4 sene için 550 TL, bunu izleyen 2 sene boyunca da 750 TLödemesi vardır. Tasarruf sahibi olan kişinin bankaya % i faiz oranı ile toplamda yatırması gereken paranın şimdiki değeri kaç TL’dir
Yıllık gelir, tüketicilere ömür boyu garantili gelir sağlamak için tasarlanmış bir sigorta ürünüdür. Daha spesifik olarak, bir yıllık gelir sözleşmesi, sizinle sözleşmeyi düzenleyen sigorta şirketi arasında yasal olarak bağlayıcı, yazılı bir sözleşmedir. Bu sözleşme, uzun ömür riskinizi – tasarruflarınızdan daha fazla yaşama riskinizi – sigorta şirketine devreder. Karşılığında, sözleşmede belirtildiği şekilde prim ödersiniz.
Sabit
Sabit maaşlar garantili bir miktar öder. Bu tür yıllık gelirler iki farklı tarzda gelir: şu anda sabit bir oran ödeyen sabit anlık gelirler ve size daha sonra ödeme yapan sabit ertelenmiş gelirler. Bu öngörülebilirliğin dezavantajı, genellikle mevduat sertifikasından bir bankadan alınan
Değişken
Değişken yıllık gelirler , daha büyük riskle birlikte potansiyel olarak daha yüksek getiri için bir fırsat sağlar. menüsünden seçim yaparsınız yatırım fonu kişisel “alt-hesabınıza” giren Burada emeklilikteki ödemeleriniz, alt hesabınızdaki yatırımların performansına bağlıdır.
Endeksli
Endeksli yıllık gelirler , risk ve potansiyel ödül söz konusu olduğunda arada bir yere düşer. performansına bağlı olsa da garantili bir minimum ödeme alırsınız.
Daha yüksek kazanç potansiyeline rağmen, değişken ve endeksli emeklilik maaşları genellikle göreceli karmaşıklıkları ve ücretleri nedeniyle eleştirilir.
Anüite Ne Demek?
Anüite, belirli aralıklarla eşit tutarlı ödemeleri içeren bir finansal konsepttir. Bu ödemeler genellikle belirli bir süre boyunca yapılır ve gelecekteki belirli bir değeri temsil eder.
Anüite Örnekleri Neler Olabilir?
a) Bir emeklilik fonuna her ay belli bir miktar para yatırmak,
b) Kredi ödemeleri,
c) Gayrimenkul kiralamada aylık kira ödemeleri.
Anüite Türleri Nelerdir?
Normal Anüite Ne Demek?
Eşit aralıklarla yapılan ödemelerin gelecekte değerinin hesaplandığı anüite türüdür.
Peşin Anüite Ne Demek?
Anüitenin ilk ödemesinin diğerlerinden önce yapıldığı durumu ifade eder.
Taksit Anüite Nedir?
Ödemelerin taksitler halinde gerçekleştiği anüite türüdür. Örneğin, kredi ödemeleri gibi.
Sabit Anüite Nedir?
Ödemelerin tüm dönemler boyunca aynı tutarda olduğu anüite türüdür.
Daimi Anüite Nedir?
Belirli bir dönem sona erdikten sonra ödemelerin sonsuz olarak devam ettiği anüite türüdür.
Bileşik Anüite Nedir?
Ödemelerin faiz geliri ile birlikte biriktiği anüite türüdür.
Geciktirilmiş Anüite Nedir?
Ödemelerin belirli bir süre geciktirildikten sonra başladığı anüite türüdür.