Doğum parası desteği, ülkemizde kadınların daha fazla iş kesiminde bulunması için verilen yeni olan bu durum annelere verilmiş olan maddi yardımlardan biridir diyebiliriz. Doğum parası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafınca her doğum yapmış olan T.C insanlarından anneye verilir. Doğum parası; doğumun öncesinde ve sonrasında toplam kullanılabilen 112 günlük (16 hafta) izin zamanından hesaplanmaktadır.
Doğum parası ödeneğini çoğunlukla müracaat eden bireyler tarafından PTT şubelerine gidip çekilmektedir. 2024 senesi içinde belirlenmiş olan asgari ücret baz alınır ve süt parası hesaplanarak annelere verilmektedir.
Doğum parasından yararlanabilmek için ilk koşulun, anne veya babadan birinin mutlaka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olması olarak belirlenmiştir diyebiliriz ve bu koşulun olmadığı bireylere ödeme yapılamamaktadır. Doğum parası ödenmesi 2015 senesi ve sonrasında doğmuş olan bütün çocuklar için yapılmaktadır.
Doğum izni, diğer adıyla rapor parası, brüt maaş hesabına göre 37 bin 333 TL 3 kuruştur. Brüt ücrete göre günlük para hesaplanır ve 112 gün ile çarpılarak verilir. Tabii, doğu izni, rapor parasını sadece çalışan anneler alabilir.
Başlıklar
ToggleDoğum yardım müracaatı için ilk olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aracılığıyla hazırlanmış olan tebligatın doldurulması gerekir. Fakat annenin kendisi müracaat edemiyor ise kocası veya akrabası dan biri anne için müracaatta bulunabilmektedir.
İlde yaşayan ve iş sahibi olmayan annelerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na veya Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne müracaat edebilme ihtimalleri bulunur. İlçede ikamet eden annelerin ise yaşadığı bölgedeki kaymakamlığına müracaat edebilme ihtimalleri vardır.
İş sahibi olmayan annelere ödenmiş olan doğum parası doğmuş olan çocuğun sayısınca farklılık gösterdiğini görmekteyiz.
İlk çocuk, ikinci çocuk, üç ve daha çok çocuk doğurmuş olan annelere verilmiş olan ücretler değişir. Belirlenmiş olan kanuna göre bakacak olursak birinci çocuk için alınan para 300 TL, ikinci çocuk için alınacak para 400 TL, üçüncü ve sonrasında doğmuş olan çocuk içinse 600 TL doğum desteği yapıldığını söyleyebiliriz.
Kadınların iş gücüne katılmaları erkeklerin daha da gerisinde kalmış olsa da her gün bu durum giderek artmaktadır. İş gücüne katılım sağlayanların üçte birinin kadın olduğunu görmekteyiz.
Sigorta kayıtları olmasa dahi ev kadınlarının birçoğu aile gelirine yardımcı olmak için çalışmaktadır. Çocuğun bakımı, ev işleri ya da daha farklı bir işte çalışmak kadınları yıpratmaktadır.
Bundan ötürü ülkemizin hukukunu ve sosyal güvenlik sistemini kadınlara pek çok pozitif imtiyazların imkânını sağlamaktadır.
Kadın olarak çalışan bireylerin, gebe olduğunun sağlık raporuyla belirlendikten daha sonra nöbetiyle olsa da doğuma kadar geçen zaman diliminde gece çalışması için zorlanmamaktadır. Doğum gerçekleştikten bir sene sonra da sağlık açısından tehlikeli bir durumun olduğunun sağlık raporuyla belirlenmesine yine gece çalıştırılmamaktadır.
Bununla beraber gebe olan ya da emziren kadınların her gün 7,5 saatten fazla çalıştırılmadığını görmekteyiz. Kanuna göre; kadın çalışanların doğumdan hemen önce 8 ve doğumdan sonra yine 8 hafta olarak toplam 16 haftalık izin haklarının bulunduğunu görebiliriz.
İkiz gibi çoğul bir hamilelik sürecinde bu zamana 2 hafta ek bir zaman eklenmektedir. Gebelik zamanında periyodik kontrol sürecinde işverenlerin ücretli izin verme mecburiyetinde olduğunu dile getirebiliriz. İstediğinde kadın çalışan bireye 6 aya süresince ücretsiz doğum izini verilmesi zorunlu bir durumdur.
Günümüzde etkin oluşunu hala bir biçimde devam ettiren destek müracaatları ve paketlerini detaylı olarak sunmuş olarak, müracaat edilmesine destek olunması halinde ihtiyacı olanlar için bir rehber oluşturma yolunda olunduğunu söyleyebiliriz.
Ev kadınlarına destek paketi, birçok alanı kapsadığını söyleyebiliriz ve bunlar da yalnızca birkaç tanesini etkin olarak sürülmektedir. Olay böyle olunca, ev kadınlarının maddi desteğin yardımının hakkında pek çok güncelliğini korumayan paketlere müracaat edilmesi söz konusudur. Bundan dolayı dikkat edilmelidir. E-devlet hibe kredi başvurusu yazımıza göz atabilirsinzi.
Emzirme süresince süt parasının ödenmesine hak kazanmış olan sigortalı çalışanlara 2023 yılında verilecek tutarın 316 TL olduğunu görüyoruz. Emzirme ödenmesinden yararlanmak için müracaat edilme hakkının doğduğu tarihten bu yana 5 sene olduğunu görüyoruz.
Pandeminin koşulları göz önünde aldığımızda süt parası için müracaat edenlerle ilgili kuruma tebligat verme koşulunun kaldırıldığını görmekteyiz. Sisteme girilmiş olan emzirme ödenmesinin raporuna dayanılarak ödemelerin otomatik olarak başlatıldığını görmekteyiz. Sadece bir sefer alınır 6 ay süt parası alınmaz.
2023 doğum parası çocuk sayısına göre değişir. İlk çocuk için 300, ikincisi için 400 ve üçüncüsü için 600 TL yardım alınabilir.
Süt parası 2023 senesi itibariyle 316 lira olmuştur. Zaman aşım süresi 5 senedir ve sadece bir kere alınır.