Düşük mal, Ekonomi bilimi içinde birbirinden farklı olgular yer alıyor. İşte onlardan bir tanesi de kendi içinde başlı başına alt başlıkları olan mal kavramıdır.
Mal olgusu kendi içinde alt başlıklara ayrılır. Bunlardan bir tanesi de kimi zaman kavram karmaşaları olan düşük (aşağı) mal olgusudur. bu mallar nedir sorusunun yanıtını vermeden önce ne değildir sorusunun yanıtını vermek gerekir ise düşük mal kesilikle hatası olan bir mal değildir.
Başlıklar
ToggleTamamen gelir durumu ile doğrudan alakalı olan bir durumdur. Aralarında ise tamamen ters bir orantı vardır. Yani kişinin gelir durumunu arttıkça kişilerin almayı tercih etmediği mallardır. İktisadi olan bir kavramdır. Burada kişinin gelir durumu arttıkça düşük ücretli olan malları almak yerine kaliteli olan kısmen de olsa yüksek fiyatlı olan ürünleri tercih etmesidir. Aşağı mal olarak da tanımlaması yapılmaktadır. Ara mallar nedir yazımıza göz atabilirsiniz.
Üstte verilen bu temel bilgiden sonra şimdi de düşük (aşağı) mal için bir örnek vermek gerekir ise imitasyon olan takılar düşük mal olarak kabul edilebilir.
Benzer bir biçimde margarinler tereyağı ile kıyaslandığı zaman düşük mal olarak olarak adlandırılabilir. Gelir durumu yükselen kişi imitasyon takılar yerine değerli taş ve metallerden yapılan takıları tercih eder. Aynı şekilde margarin yerine gelen ürün de terayağıdır.
Örnek 2: Bir banka müdürü olan Şule, bir süredir mahallesindeki yerel mağazalardan mal satın alıyordu. Ürün kalitesi ve fiyatından oldukça memnun kaldı. Daha yüksek maaşına rağmen, Şule markalı bir marketten satın almayı asla düşünmemişti. Onun seviyesindeki bireyler için düşük mallar normaldi.
Bir ürünün ancak müşteri isterse nasıl daha düşük hale getirilebileceğini gösterir. Bir kişinin davranışı, bir iyiyi normal mi yoksa düşük mü olarak değerlendirdiğini belirler.
Düşük mal için talebin gelir esnekliği için ise söylenebilecek olanlar şu şekildedir: Ekonomi biliminde , talebin gelir esnekliği, bir mal için talep edilmekte olan miktarın tüketici gelirinde bir değişikliğe olan duyarlılığı olan olgu şeklinde isimlendirilir.
Talep edilen miktarda olan yüzde değişimin gelirde olan yüzde değişime oranı şeklinde ölçümü gerçekleştirilir.
Buna istinaden düşük mal için talebin gelir esnekliği kavramın kendisinden de net bir biçimde görülebileceği gibi negatiftir. Gelir arttıkça talep azalır. Gelir düştükçe talep artar. Yani aralarında ters orantı vardır.
Düşük mallara esneklik noktasından bakıldığı zaman ortaya çıkan durum negatif olduğu için formül olarak ele alındığında ortaya çıkan değer birin altındadır. Bu yüzden de değer 1den düşük olduğu için esnek değildir.
Düşük mallar dört tür mal arasındadır: normal veya gerekli mallar, Giffen malları ve lüks mallar.
Bunlar, tüketici gelir seviyesindeki artışla talebi artan ve bunun tersi olan ürünlerdir. Ancak, ürün fiyatı sabit kalır. Bu mallar aynı zamanda gerekli veya temel mallar olarak da karakterize edilir.
Bunlar, artan tüketici gelir seviyeleri ile talebi azalan mallardır. Tüketici kayması, daha pahalı ve lüks ürünlerle daha iyi bir yaşam tarzı sürdürme arzusundan kaynaklanmaktadır. Ürün veya hizmetin kalitesi ile bağlantılı değildir. Ancak, tüketiciler gelir artışından bağımsız olarak kalitesiz ürünleri almaya devam ettikçe bu her zaman gerçekleşmez.
Bu nedenle, bu mallar, normal mallar, uygun fiyatlı bir ikame olarak tanımlanabilir Ayrıca, bu tür ürünler, yiyecek, ulaşım, yemek, konaklama vb. dahil olmak üzere birden fazla kategoriye aittir.
Bunlar otomobil, moda aksesuarları, elektronik vb. gibi talebi doğrudan tüketicilerin yüksek gelir düzeyiyle ilgili olan daha az temel ürünlerdir ve üçüncü kategoridir.
Giffen mallar, öncelikle alternatiflerin olmaması nedeniyle fiyatlar yükselse bile talebi artmaya devam eden ürünlerdir. Ancak müşterinin geliri burada herhangi bir rol oynamaz.
Burada hamburger ve kebap üzerinden son derece güncel bir örneklem vardır.
Yukarıda kıyaslamalı olarak üç farklı grafik verilmiştir. Yapılan kıyaslamalar ile durum net bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Serbest mal nedir_ (https://www.kredikyk.com/serbest-mal-nedir/)
Düşük mal için olan talep eğrisi aşağıda verilen örneklem de olduğu biçimdedir:
Talep Eğrisi , ilgili parametrelerdeki değişiklikler nedeniyle bir ürünün talebindeki büyümeyi veya düşüşü gösterir. Örneğin, düşük mal talebi eğrisi , gelir seviyelerindeki ve müşteri tercihlerindeki farkı ve bunun talep üzerindeki etkisini yansıtır.
Gelirdeki bir artış, normal mallar için talepte dışa doğru bir kayma ile sonuçlanacaktır, çünkü ikincisi birincisi ile doğru orantılıdır. Öte yandan, tüketici tercihlerinin harcama yeteneklerine bağlı olarak değişmesi talebi olumsuz yönde etkilediği için kalitesiz ürünlere olan talepte içe doğru bir kayma olabilir.
Ana hatları ile düşük mal grafiği aşağıda örnekte olduğu biçimdedir:
Üstte verilen tüm bu bilgilerden sonra son olarak da yumurta düşük mal mıdır sorusunun yanıtını vermek gerekir ise evet yumurta bir düşük maldır. İnsanların ekonomik gücü arttıkça yumurta yerine hayvar vb. yiyecekleri tercih eder. Benzer bir durum makarna ve patates için de geçerlidir.
Düşük mal, tüketici geliri arttıkça talebi azalan bir ürün kategorisidir. Bir ülkenin ekonomisi büyüdüğünde, vatandaşlarının geliri de artar ve daha önce satın aldıklarını göz ardı ederek daha pahalı alternatiflere veya markalara yönelmelerine neden olur.
Tüketici gelirindeki artış, bazı ürünlerin satışını etkileyen satın alma davranışlarını büyük ölçüde etkiler. Sonuç olarak, azalan talepleri nedeniyle bu ürünler daha az arzu edilir ve kalitesiz mallar haline gelir. Bu tür mallar, negatif fiyat esnekliğini gösterir, ancak durgunluk, ekonomik daralma veya düşük gelirli pahalı mallar için daha uygun fiyatlı ve talep gören bir alternatif olduğunu kanıtlar.
Ahmet, Bodrum’a tatile gitmeye ve uygun bir konaklama yeri aramaya karar verdi. 3 gün ve 2 gece için 3000 ve 5000 TL olan A ve B otellerini seçti. Ahmet, Bodrum’a yaptığı önceki ziyaretinde, o sırada en uygun fiyatlı seçenek olduğu için Otel A’yı seçmişti.
Her iki otelin puanlarını ve yorumlarını karşılaştırdı ve neredeyse aynı olduklarını fark etti. Fiyat farkı, diğer otel tarafından verilen ek olanaklardan kaynaklanıyordu. Ahmet, harcama kapasitelerine göre B otelini sonlandırdı ve daha yüksek masrafa rağmen harcama kapasitelerine göre orada zaman geçirmeyi seçti.