Finansman bonosu işletmelerin kısa vadeli borçlanma araçları olarak kabul edilmektedir. Finans ve piyasalar için kullanışlı bir değer olarak daha az risk taşıdığı için tercih edilmektedir. Finansman bonosu nedir, özellikleri nelerdir, getirisi karlı mı, riskli mi, caiz midir, stopaj vergi oranı kaçtır, vadesi nasıldır, bono örneği hakkındaki tüm bilgileri sizler için hazırladık.
Başlıklar
Toggleİşletmelerin kısa vadeli borçlanma amacıyla çıkarmış oldukları bono türüne finansman bonosu adı verilmektedir. Yatırımcı açısından daha az risk taşıdığı için tercih edilirken işletmeler için ise ek gelir imkanı sunmaktadır.
Bono vadeli bir yatırım aracı olarak kabul edilmektedir. Finansman bonolarında vade 2 aydan başlayarak 12 ay kadar sürebilmektedir. Sözleşme ile belirlenen vadenin sonunda bonoların getirisi üzerine faiz miktarları da eklenerek yatırımcıya verilmektedir.
Finansman bonosu yatırımında karlılık için o dönemin faiz oranları oldukça etkili olmaktadır. Diğer yatırım araçlarına göre alınan vergi oranı % 15 olarak belirlenmiştir. Bu da daha kazançlı olan bir yatırım olarak tercih edilme nedenleri arasındadır. Faiz getirisi ana paraya eklendiği için dönemin faiz oranları hesaplanarak yatırım yapılması gerekmektedir.
Finansman bonoları nominal değer olarak ana para ve faiz oranı hesaplanarak belirlenmektedir. Vade süresi en az 60 gün ve en fazla 720 gün olarak belirlenmektedir. İskontolu olarak halka arz edilerek veya halka arz edilmeden satılabilmektedir. İşletmeler açısından finansman bonosu çıkarmak kredi kullanmak ile eşdeğer özellikler taşımaktadır. Bunun nedeni ise geri ödeme esnasında faiz ödenmesi sebebiyle olmaktadır.
Hesaplama yapılırken vade süresi ve faiz oranları etkili olmaktadır. Dönemin faiz oranları ile ana para eklenerek vadesi geldiği tarihte yatırımcıya iade edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı finansman bonosunu hesaplarken yatırım miktarı ve dönem faizini hesaplandıktan sonra getiri üzerinden alınan %10’luk vergiyi de kesinti olarak kabul ederek yatırım getirisi olan net miktarı hesaplayabilmektedir. Gelir ortaklığı senedi yazımıza göz atabilirsiniz.
Yatırım araçlarının birçoğu değerlendirilirken risk oranı ve risk içerip içermediği konusunda araştırmalar yapılmaktadır. Bu ölçüde finansman bonosu yatırımcı açısından yatırdığı ana paranın getiri ve faiz elde etmesi ile risk içermeyen yatırım araçlarındandır. Finansman bonosu için dikkat edilmesi gereken vergi ve dönem faiz oranlarının değişken olması durumudur. Yatırımcılar açısından sabit olarak getiri getiren yatırım aracı olduğu için de tercih edilmektedir.
İşletmeler kısa vadeli olarak gelir elde etmek veya borçlanma aracı olarak finansman bonosu çıkartarak halka arz yöntemi ile satışa koyabilmektedir. Halka arz yönteminde belirli aracı kuruluşlar ile halka arz edilen bonolar alınarak belirli vadelerde finansman kaynağı sağlamaktadır. Halka arz edilmesi sırasında belirli sabit bir fiyattan olabildiği gibi değişen fiyatlar ile de arz mümkün olmaktadır.
Finansman bonoları genellikle tanınmış ve sektörlerinde öne çıkmış firmalar tarafından çıkarılmaktadır. Örneklerinde işletmenin adı ve halka arz tarihi gibi detaylar bulunmaktadır.
İslam dini açısından içerisinde faiz bulunduğu ve faiz ile işlem yapılması noktasında finansman bonosu caiz değildir şeklinde fetvalar bulunmaktadır. Finansman veya hazine bonosu gibi yatırım araçları işlemleri gereği olarak yatırımcısına ana para ve faiz eklenerek getiri sağlamaktadır. Bu açıdan caiz kabul edilmemektedir.
Özellikle bono işlemleri belirli bir vade gerekliliği bulunduran yatırım araçları olmaktadır. Yatırımın getirisi bakımından belirli vadeler ile gerçekleştirilmektedir. Bu bono türünün özellikleri arasında ise en az 60 gün vade bulunmasıdır. İhraççı en az vadeden başlayarak istenilen şekilde vade tarihini belirleyebilmektedir. Buna göre en fazla vade tarihi ise 720 gün olarak kabul edilmektedir. Bu vade sürelerinde vadesi gelen finansman getirisi yatırımcılara verilmektedir.
En son yapılan düzenlemelere göre finansman bonosu stopaj oranı %15 olarak belirlenmektedir. Devlet tahvili ve Hazine bonolarında ise 2022 yılının sonuna kadar stopaj oranı 0 olarak belirlenmiştir.
Stopaj oranı yüksek olduğu dönemlerde yatırımcılar daha fazla getiri sağlayan ve vergi oranı daha az olan yatırım türlerine yönelmektedir. Böylelikle ana para olarak yatırımları değer kazanırken aynı zamanda getiri de sağlamaktadır.
İşletmelerin uzun olmayan vadelerdeki borçlanma araçlarından birine denir. Parayı yatıran kişi için risk çok düşükken şirketler için de kazanç demektir.
Hayır. İslam dininde eğer herhangi bir yatırım içerisinde faiz varsa o yatırım caiz değildir. Farklı yatırım alanlarına yönelmeniz daha doğru olacaktır.