Geç Likidite Penceresi Nedir? TCMB GLP Faiz Oranı Kaç? 2023

Geç Likidite Penceresi Nedir? TCMB 2023 GLP Faiz Oranı Kaç?

Geç Likidite Penceresi Nedir? TCMB 2023 GLP Faiz Oranı Kaç?

Geç Likidite Penceresi: İktisatta çok farklı olgular var. İşin içinde olanların ne olduğunu son derece iyi bildiği bilmeyenlere ise oldukça uzak olan kavramlardır. İşte iktisat dünyanın en önemli olgularından bir tanesi de kısaca GLP’dir.

Geç Likidite Penceresi Ne Demek?

Geç Likidite Penceresi: Kısaca GLP adı verilen bu olgu TCMB’nin borç veren son merci olarak günün sonunda ortaya çıkabilecek olan problemlerin önüne geçme amacı ile bünyesinde olan bankalara Türk Lirası olarak borç alma ve borç vermesine verilen isimdir.

Ülkemizde çok faal olan bir uygulama değildir. Yine de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kullanmış olduğu para politikası uygulamalarından birisidir. Bu işlem geçici ve gecelik olan bir uygulama biçimidir.

Geç Likidite Penceresi gecelik olan vadede günün sonunda 16.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşen bir süreçtir. Faiz oranları ise burada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ilgili para politikası kurulu tarafından belirlenir. Her an için yasal mevzuatlara göre değişkenlikler gösterebilir.

tcmb geç likidite faiz oranı 2022

TCMB Geç Likidite Faizi Oranı Kaç 2023?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın GLP faiz alma oranı, hiçbir zaman şartlar ne olursa olsun bankalar arasında olan borç alma oranından daha yüksek bir değerde olamaz. Aynı biçimde borç verme oranı da hiçbir biçimde bankalar arası borç verme faiz oranından düşük değerde olması mümkün değildir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın borç vermek isteyenlere uygulamış olduğu faiz oranı % 0 iken, borç alma borç almak isteyenler için uygulamış olduğu faiz oran değeri ise %17.5 oranındadır biçimdedir. Nakit oran nasıl yorumlanır yazımıza göz atabilirsiniz.

iLGiNiZi ÇeKeBiLiR  Giffen Malı Nedir? Giffen Paradoksu Patates Örneği Nedir?

Merkez Bankası Geç Likidite Penceresi Nedir?

TCMB yani Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son borç veren makam olarak GLP faiz oranını belirler. Borç alma ve borç verme işlemleri Türk Lirası cinsinden yapılmasından ötürü faiz oranının yüksek olması Türk Lirasının yabancı ülkelerin para birimleri karşısında olan gereken değeri kazanmasını sağlayacak bir pencerede ilerler.

Yani bir başka ifade ediş biçimi ile döviz kurunun düşmesini sağlar. Kısaca Merkez Bankasının Geç Likidite Penceresi böyledir. Likidite tuzağı nedir? Yazımıza göz atabilirsiniz.

Geç Likidite Penceresine Ne Zaman Gereksinim Duyulur?

  • Borç almakta olan bankalar açısından
  • Bankanın mali durumunda olan sıkıntıdan kurtulması amacı ile
  • İlgili bankaların nakit takip durumu
  • Hesaplarda olan paranın yanlış bir biçimde kontrol edilmesi durumunda
  • Borç vermekte olan bankaların açısından;
  • Geç likidite penceresinin faiz değerinin olması gereken makul düzeylerde olması
  • İlgili bankanın borç verecek bir başka alternatifinin bulunmaması
sıkça sorulan sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Geç Likidite Penceresi Nedir?

TCMB’nin nihai kredi veren yer olması nedeniyle, gün bitiminde ödeme sistemlerinde oluşabilecek problemlerin önüne geçebilmek için geçici şekilde likidite gereksinimlerini karşılamak maksadıyla teminatları karşılığında sunmuş olduğu Türk lirası borçlanma olanağına verilen isimdir.

TCMB Geç Likidite Penceresi 2023 Faiz Oranı Kaç?

TCMB’nin 2023 GLP faiz oranı borç alma için 0 borç verme için ise yüzde 17,5 olarak belirlenmiştir. Bu oran belirli dönemlerde değişiklik gösterebilir.

YORUMLAR YAZ