Girişimcilik belgesi: İş alanlarında aktif bir şekilde yer alarak işyeri açmak isteyen ya da belli başlı iş kollarında çalışıp kendini geliştirmek isteyen kişilerden talep edilebilen bir belgedir.
Girişimci olarak kritik yapmak için kişilerin gerçekleştirmek istedikleri ticari faaliyetlerin hepsi KOSGEB tarafından belirlenen kredi ve teşvik şartlarını sağlayan alanlardan olması talepte edilmektedir. Girişimcilik belgesi özellikle birçok alanda yaygın olacak şekilde verilen KOSGEB kredileri için gerekmektedir.
Kişilere yine KOSGEB tarafından gerçekleştirilen girişimcilik kursunun eğitiminde işletme sahibi olan bireylerin hukuki, ticari ve pratiklik üzerine eğitim almaları sağlamak. Kurslarda devam şartı aranmaktadır ve kayıt yaptırıp devam etmeyen kişilere kurs bitiminde herhangi bir sertifika ve belge verilmemektedir.
Bu sertifikaya sahip olmayan kişilerin kredi başvurusu yapması mümkün olmayacaktır. Ayrıca aynı kişiler aynı eğitim programı üzerinden belirli bir periyot dahilinde 2 defa faydalanma hakkına sahip olmadığından devamsızlık durumu sertifika alınması sürecini oldukça zorlaştırabilmektedir.
Başlıklar
ToggleBaşvuruları KOSGEB’e gerçekleştirilmektedir. Kişilerin girişimcilik alanlarının kredi verilebilen alanlarla örtüşmesi durumunda 18 yaşını doldurmuş olmaları yeter şart olarak kabul edilmektedir. Ayrıca kişiler kurs süreci zamanında herhangi bir kurumda çalışan durumunda ve İŞKUR’a önceden kayıt gerçekleştirmiş olmalıdır. İş fikirleri kategorimize göz atabilirsiniz.
Bu şartları sağlayan bütün bireyler rahatlıkla KOSGEB Girişimcilik Kursu kaydı yaptırabilmektedir. Ayrıca KOSGEB tarafınca akredite edilen yani bu eğitimi verme onayını almış bulunan farklı kurumlar da bu eğitim müfredatını uygulayabilmektedir. Aynı zamanda kişiler bu eğitimi almayı İŞKUR üzerinden de talepte bulunup devam edebilmektedirler.
Girişimcilerin KOSGEB belgesi alması için izlemesi gereken adımlar oldukça kolaydir. KOSGEB desteği almak için ‘‘sertifika başvurusu’’ yapmak isteyen bireylerin e-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapması yeterli olacaktır. Ömrümüz boyunca geçerliliği olan KOSGEB belgesi için yapılan başvurular aynı sistemden sorgulayabilmektedir.
KOSGEB girişim belgesi için başvuru yapabilmek için eğitimlere katılım gerekmektedir. Belgeyi alabilmek için her başvuru yapan adayın girişimcilik eğitimini alması söz konusudur. Bunun yanı sıra iş yerini İŞGEM bölgesinde kurmak isteyen kişilerin de belge için başvuru yapması gerekmektedir.
KOSGEB başvuru belgesi için e-devletten başvuru yapılması gerekir. E-devlet sistemine giriş yapmak için; TC kimlik numarası, E-devlette giriş şifresi olması gerekir. E-devlet şifresi için herhangi bir PTT şubesinden 2 TL ile başvuru yapabilirsiniz. Şifre ve TC kimlik numaranız ile giriş yaptıktan sonra KOSGEB belgesi için başvuru yapmış bulunmaktasınız.
Mevcut mevzuatta işletme kurmadığınız takdirde sertifikanın belirli bir geçerlilik süresi mevcut değildir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi sertifikanız var ise KOSGEB’e başvurunuzu işletme açılışından itibaren 2 sene içinde yapabilirsiniz fakat Kuruluş Dönemi Makine Teçhizat Desteği (Üst Limit 15.000) kuruluş tarihinden itibaren 1 sene de yapılan giderler için verilmektedir.
Ayrıca kuruldan geçip ödeme talep ettiğiniz tarih ile alım yaptığınız tarih arasında da en fazla 1 sene olabilir. Bu yüzden kuruluş tarihinden itibaren 7-8 ay içinde başvuru yapmanızda sizin için faydası vardır.
Biraz daha gecikirseniz sadece İşletme Giderleri ve olursa Sabit Yatırım Desteğinden faydalanma durumu ortaya çıkıp diğer giderlerinize ilişkin haklarınızı kaybetme ihtimali vardır. Kurulun onayladığı kalemlere ilişkin ödeme yapılabilmesi için ödemelerin şirket hesabından, banka üzerinden yapılması gerekir.
KOSGEB 2020 yılında dinamik girişimcilerimize çok büyük kolaylık ve rahatlık sergilemektedir. Artık girişimcilik belgesi almak için ilkokul zamanlarınıza dönüp sıralarda vakit yemenize gerek kalmadı.
Ülkemizin neresinde olursanız olun bilgisayar ya da tabletiniz hatta akıllı telefonlarınızla bile eğitim videolarını izleyerek girişimcilik sertifikanızı alma imkânınız oldukça fazladır. Covid-19 virüsünün gündeme düştüğü şu sıralar sosyal mesafeyi dahi ayarlamakla uğraşmadan internet erişimi sağladığınız kendi şahsi evinizde bile bu belgeyi almak mümkündür.
Üzerinize kayıtlı bir işletmeniz varsa TC kimlik numaranız ve işe başlama zamanınız ile KOSGEB’e e-Devlet üzerinden kayıt olabiliyorsunuz. Kayıt esnasında öncelikle KOSGEB veri tabanına kayıt olmanız, ardından da KOSGEB kobi beyannamesini doldurmanız kuşkusuz gerekiyor.
Aksi halde sayfa zaman aşımına uğrar. Bu da aynı işlemleri tekrar yapmanız gerekeceği anlamına geliyor. Bu noktada başvuru formlarını sistemden indirmeniz ve gerekli evrakları ilgili birime teslim etmeniz muhakkak gerekiyor.
KOSGEB eğitimleri sonrası kursa devamlı olarak katılan kişilere verilen belgedir. Bu belgeyle başvuru yaparak hibe kredi alma şansını da yakalayabilirsiniz.
Bu belgenin geçerlilik tarihi konusunda net bir tarih yoktur. İş yerini açtıktan sonra 2 yıl içinde KOSGEB başvurusunda bulunma hakkına sahipsiniz.