Kredi kartı aidatı, kart kullanan herkesi ilgilendiren bu konu için gerekli kriterler belirlendi. Müşteriler bu şekilde bankaya şikayetlerini bildirdiği için çözüm üretmek için çaba gösterildi. Çünkü içinde bulduğumuz zamanda hemen hemen herkesin kredi kartı var.
Kredi kartının sağladığı birçok imkan mevcut biliyorsunuz ki; taksit imkanı, bankanın sunduğu avantajlar sebebiyle kredi kartı tercih edilmektedir.
Kredi kartı kullananların en büyük yakındığı durum ise kredi kartı aidatıdır. Kredi kartı aidatı bankaların kart kullanımı sebebi ile müşteriden her yıl tahsil ettiği ücrettir.
Yapılan araştırmalara göre müşterilerin en şikayet ettiği konu kart aidatı fiyatları ve iadesinde yaşanan sorunlardır. Şimdi kredi kartı aidatı geri alma konusunda bir kaç ince noktadan bahsederek içeriğimizin detaylarına geçebiliriz.
Başlıklar
Togglee-devlet üzerinden tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilirsiniz. Genellikle Kaymakamlık ile aralarında ilişki bulunan bu heyet üzerinden size kesilen kart aidatını geri almanız çok yüksek bir ihtimal.
Bunu yapabilmeniz için ilk adımınızı olarak e-devlet’te bir hesabınız olması gerekir. Daha sonra e-mail adresinizi ve telefon numaranız ile birlikte eksik forumlarını doldurduktan sonra bulunan yere yeni başvuru olarak iletişime geçmelisiniz. Ardından şikayetinizi ve belgelerinizi ekleyerek aidat ücretini geri alma şansına sahip oluyorsunuz.
Bankalar birliği hakem heyetine başvuruda bulunmanız gerekebilir. Bu tercih etmeniz gereken en sonuncu yoldur. Bunu da yine e-devlet üzerinden yapabilirsiniz Türkiye bankalar birliği bireysel müşteri hakem heyetine başvuru yapacaksınız.
Bu işlemi yapabilmeniz için banka tarafından kartınızdan kesilen aidatın dekontunu onlara göstermeniz gerekiyor. Sonrasında kartınıza ait bankayı seçmelisiniz, daha sonra ise ardından başvuru işlemini gerçekleştirmiş olacaksınız. Bir ay içerisinde size e-mail yoluyla ulaşıp kesilen kart aidatını geri iade edeceklerdir.
Kredi kartı ücretinin yasal olup olmadığı hakkında yürürlükte bulunan yasal düzenlemeler ve idari düzenlemelere bakmak gerekmektedir.
Okuduğunuz yazının yayınlandığı 11.03.2020 tarihi dikkate alındığında 07.03.2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından düzenlenen ‘’Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Tebliğ’’ yürürlüğe girmiştir. 03.10.2014 tarihinde BDDK tarafından düzenlenen ‘’Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’’ ise yürürlükten çıkarılmıştır.
Bir müşteri, son 10 yılda ödediği aidatların kesintisiz tamamını geri isteyebilecek. Bunun için kredi kartı sahibinin izleyeceği yol şöyledir: Bankaya bir iadeli taahhütlü mektup ile aidatların ödenmesi için ihtar belgesi gönderilecek. Banka, ihtarınıza olumsuz cevap verir veya hiç cevap vermezse, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne dava açılacaktır.
Dava açmak için bir dilekçe yazıp vermeniz yeterli olacaktır. Mahkeme için ücret ödenmesi de gerekmiyor. “Hakem heyeti, dilekçenizi en geç üç ay içinde sonuçlandırmak.” Eğer lehinizde karar çıkarsa, her sene için 35 lira geri ödemeyi yapılacaktır.
Bankanız ise olumsuz cevap verir ise bankanıza kredi kartı aidatı itiraz dilekçesi yazısı yazmanı gerekmektedir.
Yalnız bu iki seçenek ile çözüm bulmak için kredi kartı borçlarınızı düzgün ödeyen biri olmanız gerekiyor. Eğer bu durumda biri değilseniz ise kredi kartı aidatı iadesi dilekçe yazısı örneği ile birlikte Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunarak ilgili bankayı şikayet edebilme hakkınız vardır.
Tüketici hakem heyetlerinde davalar genellikle 1 ila 3 ay arasında sürmektedir ve sonuçlar yine yüksek ihtimalle müşterilerin lehine sonuçlanmaktadır. Kredi kartı aidatları kimlerden talep edilmez?
Öğrenci kartınız varsa, elektrik faturası, su faturası, internet gibi için otomatik ödeme talimatı vermişseniz, ya da bankanızın bireysel emeklilik ya da başka herhangi bir hizmetinden yararlanıyorsanız kredi kartı aidatı ödemesini yapmayabilirsiniz.
Bankalar yaptıkları peşi sıra açıklamalarla bu ücretin yasal olduğunu ve geri talep edemeyeceklerini belirttiler. Ancak bunun aksini belirten ve esas olması gereken Yargıtay kararları mevcuttur. Öyle ki Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından verilen son karar neticesinde kredi kartı aidatlarının geriye dönük olarak alınabileceğini söylüyorlar.
Bu konu hakkında da zaman aşımı 10 yıl olarak belirlenmiş. Yani kredi kartı aidatını geri almak isteyen vatandaşlar son 10 yıl içerisinde bankalara kaptırdıkları paraları geri alabilirler.
Kredi kartı aidatı iadesi için birkaç farklı seçenek bulunmaktadır. En başta bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak kredi kartı aidatı iadesi için talebinizi söylemeniz gerekir.
Bazı bankalar müşterilerini uğraştırmadan bu ücreti iade ederlerken bazıları ise olumsuz yönde cevaplar ile karşı karşıya gelmektedirler.
Ancak bu durumda kartınızı kapatmakla ve banka ile olan ilişiğinizi bitirmek ile tehdit edebilme şansınız var. Bu durumda genellikle bankalar müşterilerini kaybetmemek için ücreti iptal etmek isterler ya da müşteri ile pazarlık yapmaya başlarlar.
Bu durumdan kâr elde elde sağlamak sizin elinizde. Şayet bankanızı arayarak bir çözüm ve fayda yolu oluşturamadıysanız diğer bir olanaklardan olan bankanıza kredi kartı aidatı itiraz dilekçesi yazmalısınız.
Bu dilekçeyi iadeli taahütlü gönderirseniz alan kişinin imzası da elinize bulunacaktır. Ancak ödemelerinizi aksatan ya da bankaya borcu bulunan birisiyseniz bu ilk iki yol sizin için kesinlikle uygun değildir.
Hali hazırda bu yol ile de olumsuz cevap almışsanız o zaman kredi kartlarına ait geriye dönük 10 senelik ekstreler ile kredi kartı alırken imzalamış olduğunuz sözleşmenin bir nüshasını kredi kartı aidatı iadesi dilekçesi örneği ile birlikte Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunarak ilgili bankayı şikayette bulunabilirsiniz.
Tüketici hakem heyetlerinde davalar genellikle 1 ila 3 ay arasında sürmektedir ve sonuçlar yine yüksek ihtimalle müşterilerin aleyhine çıkmamaktadır.
Kredi kartı aidatının geri alınması mümkündür. Bankanızla görüşerek 10 senelik aidatın iadesini isteyebilirsiniz. Eğer bankanız kabul etmezse dilekçe yazmanız gerekmektedir.
E-devlet üzerinden bireysel hakem heyetine başvurarak geriye dönük kart aidatlarını geri alma şansı yakalayabilirsiniz.