Şerefiye Nedir? Bedeli Ne Kadar? Ne Zaman Kaldırıldı?

Şerefiye Nedir? Şerefiyenin Bedeli Ne Kadar? Ne Zaman Kaldırıldı?

Şerefiye Nedir? Şerefiyenin Bedeli Ne Kadar? Ne Zaman Kaldırıldı?

Şerefiye, geçmiş dönemlerde yeni gidilen bir mekanı şereflendirmek ve bu nedenle bahşiş veya hediye vermek anlamına gelirdi, daha sonra yeni alınan ev veya emlak için kullanılan bir terim haline gelmiştir.

Şerefiye Ne Demek?

Şerefiye emlak işlerinde kullanılan eski bir terimdir. 1980 yıllarından önce ülkemizde taşınmaz mallar üzerinden alınan vergiye de şerefiye denilmektedir. Genel olarak şerefiye birbirine benzer şekilde yapılmış binaların kullanım ve alan bakımından daha avantajlı kısımları olması nedeniyle binanın o kısımlarının fiyatlarının arttırılması olarak kabul edilmektedir.

Şerefiye emlak işlerinde sıklıkla kullanılan bir kelime olmasının yanında yapıların fiyat farkını da ortaya koymak için de kullanılmaktadır. Bir yapının katları ve daireleri arasındaki önlenemeyen farkları veya talep dengesine göre daha çok talep edilen kısımları da şerefiye bedeline dahil edilebilmektedir.

Şerefiye belirlenirken binaların kullanım yönünden farkları ve üstünlükleri göz önünde tutulmaktadır. Bu nedenle bir binada her daire aynı düzende yapılmış olsa dahi güney cephede olan bölümler daha avantajlı sayılmaktadır. Bu da şerefiye fiyatını belirlemektedir. Şerefiye belirlenmesinde birçok kriter göz önüne tutularak fiyatlandırma yapılmaktadır. Resim, vergi, harç nedir isimli makalemize göz atabilirsiniz.

masaütünde birkaç evrak ve adam inceleyerek hesapalama yapıyor

Şerefiye Bedeli Nasıl Belirlenir?

Şerefiye bedeli belirlenmesinde eski dönemlerde sadece bazı kriterler önde tutularak fiyatlandırma yapılırken günümüzde daha çok konut ve toplu konut yapımı gerekliliği nedeniyle şerefiye kriterleri de özel programlar sayesinde hesaplanabilmektedir.

Şerefiye Bedeli hesaplanmasında yapıların özellikleri ve nitelikleri puanlandırılarak en yüksek puanı alan binanın bedeli de yüksek olarak hesaplanmaktadır. Bu bedelin belirlenmesinde kullanılan bazı kriterler şunlardır;

  • Daire veya binanın ulaşımı
  • Güneşe yönü
  • Balkon özellikleri
  • Manzara özellikleri
  • Teras alanı
  • Dairelere ait açıklık mesafesi
  • Deniz manzarası
  • Cadde genişlikleri
  • Çatı katı bulunması
iLGiNiZi ÇeKeBiLiR  Bileşik Faiz Nedir? Bileşik Getiri Ne Demek? Koşullar ve Hesaplama

Şerefiye belirlenirken konut veya toplu konut şeklinde bir veya birden çok yapının özellikleri üstünlüklerine göre şerefiye bedelleri belirlenmektedir.

Şerefiye Vergisi Ne Zaman Kaldırıldı?

Eski dönemlerde şerefiye vergi sistemine dahil olan taşınmazlardan alınan bir vergi çeşidi olarak kabul edilmekte iken zamanla gelir vergisi bölümünde yapılan düzenlemeler ile 1980 yılında kaldırılmıştır. Böylece şerefiye sadece emlak işlerinde ev veya binanın değerini belirlemek eşdeğer konutlardan üstün vasıfları bulunan konutların satışında yahut değerlendirilmesinde belirlenen fiyatı ifade etmektedir.

Ülkemizde yaygın olarak güney cephede bulunan deniz manzarası olan ara kat gibi özellikler daire ve konut alımında daha çok tercih edildiği için şerefiye bedelleri bu tür yapılarda daha yüksek olmaktadır. Kültürel olarak yaşam tarzı ve toplumun ihtiyaçları arz ve talep dengesini oluşturduğu için şerefiye bedelleri de bundan etkilenmektedir.

şerefiye bedeli hesap eden iki kişi biri hesap makinesi kullanıyor

Daire Şerefiye Nedir? Daire Şerefiye Hesabı Nasıl Yapılır?

Aynı bina içerisinde bulunan her bir dairenin özellikleri göz önünde tutularak yapılan hesaplamalara daire şerefiye bedeli denilmektedir. Şerefiye hesaplanmasında binaların bulunduğu zeminden başlanarak çevresel özellikleri ile iç ve yapı özelliklerine kadar her ayrıntı değerlendirilmektedir.

Bir merkezde bulunan binanın şerefiye bedeli hesaplandıktan sonra daire şerefiye bedeli de buna bağlı olarak hesaplanabilmektedir.

Daire şerefiye bedeli hesaplamak için dairenin metre kare ölçümleri başta olmak üzere dairenin güneşe yönü, balkon genişliği, çevresel avantajları ve diğer tercih edilmesini sağlayan özellikleri o bölgedeki daire şerefiye puanlamasına göre puanlanarak bir sonuç elde edilmektedir. Elde edilen puanlama sonucu ise fiyat değerini ortaya çıkararak dairenin gerçek şerefiye bedeli belirlenmektedir.

Şerefiye bedelinin hesaplanması özellikle uzun vadeli yatırımlar için alınacak dairenin zaman içerisinde daha az değer kaybı yaşamasına etken olmaktadır.

sık sorulan sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Şerefiye nedir örnek?

iLGiNiZi ÇeKeBiLiR  Nakit Oran Nedir Nasıl Yorumlanır? Kaç Olmalıdır?

Şerefiye, toplumda kişinin itibarını arttırmak için yaptığı harcamalar veya bağışlar anlamına gelir. Örnek olarak, bir kişinin hayır kurumlarına yaptığı bağışlar veya toplum hizmetleri için harcamalar şerefiye olarak değerlendirilebilir.

Şerefiye nasıl belirlenir?

Şerefiye, kişinin mali durumuna, sosyal statüsüne ve toplumda sahip olduğu saygınlığa göre belirlenir. Kişinin prestijini arttırıcı veya toplumda değerli görülen davranışlar, şerefiye olarak kabul edilir.

Binalarda şerefiye hakkı nedir?

Binalarda şerefiye hakkı, bina sakinlerinin ortak kullanım alanlarına katkıda bulunmaları için ödeme yapmalarını ifade eder. Örneğin, asansör, merdiven gibi ortak alanların bakımı için bina sakinleri şerefiye hakkı öder.

Toki şerefiye bedeli nedir?

Toki şerefiye bedeli, Toplu Konut İdaresi (Toki) tarafından inşa edilen konutlarda, sosyal donatı alanlarının bakım ve onarımı için katılımcılardan alınan katkı payıdır.

Vergi şerefiye nedir?

Vergi şerefiye, vergi mükelleflerinin devlete olan sorumlulukları ve saygınlık duygusu çerçevesinde ödedikleri vergi miktarını ifade eder.

Daire şerefiye nedir?

Daire şerefiye, bir dairenin toplumda prestijini veya değerini arttırmak için yapılan ekstra harcamaları ifade eder. Örneğin, lüks iç dekorasyon, özel tasarım gibi unsurlar daire şerefiyesine örnek olabilir.

Muhasebede şerefiye nedir?

Muhasebede şerefiye, şirketlerin topluma olan itibarını arttırmak veya sosyal sorumluluk projelerine katılmak amacıyla yaptıkları bağış ve harcamaları ifade eder.

Arsada şerefiye ne demek?

Arsada şerefiye, arsaya ekstra değer katan, prestijini arttıran veya toplumda değerli görülen özelliklerdir. Örneğin, arsaya yapılan güzel peyzaj düzenlemesi veya kamu yararına olan projeler şerefiye olarak kabul edilebilir.

Şerefiye bedeli ne demek?

Şerefiye bedeli, toplumda itibar ve prestijini arttırmak amacıyla yapılan ekstra harcamaların veya bağışların miktarıdır.

Bilançoda şerefiye nedir?

Bilançoda şerefiye, şirketlerin sosyal sorumluluk projelerine veya topluma olan katkılarını finansal tablolarda gösterilen kalem olarak ifade eder.

iLGiNiZi ÇeKeBiLiR  Kaldıraç Oranı Nedir Nasıl Yorumlanır?

Daire şerefiye hesabı nasıl yapılır?

Daire şerefiyesi hesabı, bir dairenin toplumda prestijini arttırmak için yapılan ekstra harcamaların toplam miktarıdır. Hesaplama, yapılan harcamaların tutarlarının toplanmasıyla yapılır.

Şerefiye Hangi Tarihte Kaldırıldı?

Bu vergi türü, binaların, yapıların, evlerin durumuna göre değişiyordu. 2. katta yer alan ev ile 5. katta yer alan evin fiyatı farklıysa değerlenme vergisi alınırdı. 1980 yılında bu vergi türüne son verildi. Her ne kadar kaldırılsa da farklı isimlerle tüketicilerden alınmaya devam ediyor. Günümüzde belediyeler emlak vergisi almaya başlayınca bu vergi türü de kaldırılmış oldu.

YORUMLAR YAZ
  • BURAK1 yıl önce
  • Yazınız için teşekkürler. Bu bilgiler ışığında nice insanlar bilgilenmiş olacaktır.