İş Yeri (Dükkan) açmak istediğiniz zaman Türkiye sınırı içerisinde nerede olursanız olun genellikle aynı belge – evraklara ihtiyacınız olacaktır, 2023’de de değişiklik olmadı.
Özel şartlarınız yoksa eğer dükkân – işyeri açmak için 3 kuruma gitmeniz gerekecektir. İlk olarak Vergi Dairesi, ikinci olarak Belediye ve üçüncü olarak da bağlı olduğunuz/olacağınız Odalara gitmeniz gerekecektir.
Bu kurumlar birbirinden farklı belgeler istemektedir. Dükkân açmanın maliyeti kuracağınız işyerine bağlı olarak bin ila 3 bin lira arasında masraf oluşturacaktır.
İş fikirleri yeri açmaya karar verdiğiniz zaman bu tür işlemleri aksatmamanızı öneriyoruz. Zira çoğu zaman bu tür eksik belgeler nedeniyle dükkânlara cezalar verilmektedir. Hatta bazen kapatılma riskleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle bu tür işlemleri eksiksiz yapmanız önemlidir.
Başlıklar
Toggleİşyeri açma belgesi almak için lise eğitiminin anadolu meslek ya da meslek lisesi standartlarına sahip okullardan mezun olmuş bireylere verilmektedir. Lise mezuniyetinin yanında 2 yıllık meslek yüksekokullarından birinden mezun olan adaylar için de sınavsız işyeri açma belgesi alma gibi bir avantaj sunulmaktadır. Temizlik şirketi kurmak için gerekenler yazımıza göz atabilirsiniz.
Basit usul, gelir vergisi ödemekle yükümlü olan ticaretle uğraşan bireylerin yıllık kazancının belli bir miktar altında kalmasıdır. Basit usule tabi olmak için belli şartlar ve gereklilikler var. Gelir vergisi ödemesinde basit usule mükellef olan esnaflar kazançlarını doğru bir şekilde beyan etmek durumundadır. Basit usul, ilgili kişiye ticari ve zirai destek sağlamaktadır.
Dükkân açmayı birçok insan gözünde çok büyütmektedir hâlbuki açılış yapmak, küçük bir şahıs şirketi kurmak çok kolaydır ve birkaç gün içerisinde tüm işlemler halledilir. Öncelikle dükkân açmaya karar verdiyseniz mutlaka bir muhasebeci ile görüşmelisiniz.
Muhasebeci size açılış hakkında çeşitli bilgiler vererek hangi belgelerin-bilgilerin gerekli olduğunu söyleyecektir. Ayrıca görüştüğünüz muhasebeci veya başka bir muhasebeci ile daima çalışmalı (basit usul vergilendirme yapılmıyorsa) ve aylık ödeme yapmalısınız. KOSGEB sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.
İşyeri Açma Belgesi, lise eğitimini Anadolu meslek veya meslek liselerinde 4 yıl olarak tamamlayan bireylere mezun oldukları vakit verilmektedir. Bununla birlikte 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu mezunları da sınavsız olarak bu belgeyi alabilir. Fakat bu okullardan mezun olmayan bireyler işyeri açma belgesini alabilmek için farklı adımları takip etmesi gerekecek.
Bu belgeyi ülkemizde aktif bir şekilde eğitim veren mesleki eğitim merkezleri de vermektedir. Belediyelere iş yerinizi açmak için başvuru yaptığınızda sizden ustalık belgesi talep edilir. İş yeri açmak isteyenler, mezun oldukları okula veya açmak istedikleri işyeri çeşidine göre ustalık belgesine sahip olmalıdır.
Öncelikle buradaki giderler kirası aylık 450 lira olan bir dükkâna göre hesaplanmış olup ortalama bir dükkânın giderleridir. Kira 450 TL, Stopaj 150 TL, Muhasebeci Ücreti 200 TL (anlaşmanıza bağlı olarak değişir) İnternet 50 TL, KDV Damga vergileri 50 TL (ortalama), Bağkur 600 TL (dükkân açmak için en az bir kişinin bağkurlu olması gerekmektedir.
Emeklilere bazı imkânlar sağlanmakta olup muhasebeciniz detaylı bilgiyi verecektir.) Elektrik-Su 30 TL (her dükkânda su olmayabilir elektriği ortalama 30 tl olarak alalım) Görüldüğü gibi aylık 450 tl dükkân kirası olan bir dükkânın sizin için gideri aylık ortalama 1500 TL’dir.
Dükkânı açmadan aylık masrafını gözden çıkarmanız gerekmektedir. Bunların haricinde yine bazı dönemlerde ödenen peşin vergi, çevre temizlik vergisi, tabelanız varsa tabela vergisi gibi birçok vergilerle karşılaşacaksınız muhasebeciniz bunları sizlere ödeme günü gelmeden birkaç gün öncesinden bildirecektir.
İşin özü dükkân açmayı düşünen bir kişi iyi düşünmeli, hesabınızı iyi yapmalı ve sermayenizin hepsini dükkân demirbaşına veya toptan mal alımına yapmamalı en aşağı 6 aylık yaptığınız masraf yani 1500×6=9000 TL kenarda köşede durmalıdır. Bilindiği üzere yeni açılan bir dükkânın oturması ve müşterilerinin oluşması en az 6 ay sürmektedir.
İşyeri Açma Ruhsatı ya da Çalışma Ruhsatı olarak bilinen, yetkisi bulunan idari birimler tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik kapsamında bulunan iş yerlerinin açılarak çalışma yapmasına verilen izin olarak bilinmektedir. Bir işyerinde yetkili idarelerden herhangi bir işyeri açma ve Çalışma Belgesi alınmadığı takdirde kesinlikle işyerinde çalışma yapılamaz.
Yönetmelikte yer alan yetkili idareler dışında meslek kuruluşları gibi yerlerden alınan diğer ruhsat ya da belgeler çalışma ruhsatının varlığın ortadan kaldıramaz. Çalışma Ruhsatı olmadan açılan işyerleri İl Özel İdaresi ya da belediye yetkilileri tarafından idarelerce kapatılır. İş yeri açma ruhsat fiyatları dükkanın türüne, yerine, mekanın büyüklüğüne göre değişebilmektedir.
Dükkân açmak için öncelikle evraklarla ilgili prosedürleri tamamlamak gerekiyor. Vergi dairesi, belediye ve esnaf odasına uğrayarak işlemlere başlayabilirsiniz.
İşyeri açma ruhsatları dükkanın türüne, açılacak yerin büyüklüğüne göre farklılıklar gösterebilir. O yüzden net bir fiyat vermek mümkün değildir.