Resim, vergi, harç ne demektir? Bu vergiler ya da harçlar arasındaki farklar nelerdir? İhtisap vergisi ve Osmanlı zamanında ihtisap nedir? Gibi merak edilen bütün soruların yanıtlarını sizler için derledik.
Başlıklar
ToggleKamu kurum ve kuruluşlarında kullanılan resim karşılığında bir hizmet almak ile ödenmesi gereken bedeldir. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının daha çok yerel yönetimleri tarafından alınan bir ödemedir. İzin ve yetki alabilmek için de resim ödemesi yapılması gerekmektedir.
Vergi ve resim alımı ve gereklilikleri arasında farklar bulunmaktadır. Vergi alımında önceden belirlenmiş ve kanunlar ile kesinlik kazanmış özellikler gerekirken resim alımında ki fark ise daha çok kamu işlemlerinden yararlanmak için gerekli izin alma nedeni bulunmasıdır.
Resim karşılığında bir hizmet alımı söz konusu iken vergi verilmesinin bir karşılığı bulunmamaktadır. En önemli fark karşılık alınmaması olarak kabul edilmektedir. Resim, Vergi, Harç İstisnası hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Kamu kurum ve kuruluşlarında bir hizmet karşılığında ödenmesi beklenen tutara harç denilmektedir. Harç kişisel yarar için kullanılabileceği gibi harç ödemesinin yapılması gerekliliği toplumsal yarar amacıyla da mümkün olabilmektedir. Harç ödemeleri belirli kurumlara yapılarak karşılığında hizmet alınabilmesi sağlanmaktadır. Harç ödemelerine örnek olarak tapu harcı, öğrenim harcı, pasaport harcı veya kimlik harcı gibi karşılığında hizmet alınan belgeler ve işlemler sayılabilmektedir.
Harç vergisi ilk olarak Osmanlı döneminde alınmaya başlanan daha sonra çeşitlere ayrılarak kullanılan ve literatürde yer aldığı için de günümüzde de vergi anlamında bir kereye mahsus veya bir işlem için alınan vergi olarak kabul edilmektedir. Vergi ile harç arasındaki en önemli fark ise verginin karşılığında bir hizmet alınmamakta harç ödendiğinde ise karşılığında bir hizmet alma akdi yer almaktadır.
Harç özellikleri itibariyle resimden farklı olarak bir kamu işleminden yararlanma söz konusudur. Resimde ise kamu kurum veya kuruluşundan izin almak için ödenmesi ile ayrılmaktadır.
Osmanlı döneminde uygulanan esnafların ve ticaretle uğraşan kesimden alınan bir vergi olarak bilinmektedir. İhtisap vergisi esnaflık yapan ve yanında çalışanların takip edilmesi amacıyla ortaya çıkmış bir vergi türüdür.
Osmanlı döneminde vergi alımında esnaf ve sanatkarlar için çalıştıkları iş kolu ve yanlarında çalıştırdıkları çalışanları belirlemek ve düzenlemek için alınan vergiye ihtisap vergisi denilmektedir. İhtisap vergisi ile esnaflık korunmaya çalışılmış ve ticareti geliştirmek için bu alanda özel yapılanma amacı güdülmüştür.
Şerefiye vergisi emlak vergileri işleme girmeden önce ev ve binalardan alınan vergi olarak kabul edilmektedir. Günümüzde şerefiye vergisi kaldırılmış olup yerini emlak ve gelir vergisi almıştır.
Şerefiye vergisi kaldırılmasıyla beraber şerefiye usulü emlak alımı ve satımında uygulamada halen daha kullanılan bir kelime olarak yer almaktadır. Şerefiye bedeli olarak kullanılmakta ve bina içerisine bulunan dairelerin tercih edilebilir özellikleri ile fiyatının artması yönündeki işlem ve fiyatlandırma amacıyla kullanımı sürdürülmektedir. Şerefiye bedeli dairenin değerini belirlemek için kriterlerin hesaplanması ve değerlenmesi olarak adlandırılmaktadır.
Resim Ödemesi Nedir?
Herhangi bir faaliyetin gerçekleşebilmesi için konuyla ilgili kamu kurumundan alınan izin sonrası yapılan ödemedir.
Harç Nedir?
Harç, vergiye benzer olarak yine devlet tarafından alınır ama vergiden farklıdır. Eğer sizler, bir kamu hizmetinden yararlanıyorsanız onun için harç ödemek zorunda kalabilirsiniz.